maliny

Maliny

Może tym razem coś na rozgrzanie zimowej pogody. Maliny. Doskonałe i niezwykle smaczne źródło związków mineralnych oraz pektyny. Owoce zawierają również glukozę, fruktozę i sacharozę, prowitaminę A, witaminy B1, H, P i witaminę C. Nie tylko owoce maliny są cenione, także liście, ze względu na swe bogate właściwości

Liście maliny

Liście malin są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, garbników i soli mineralnych. Tym samym, tak jak warto jeść owoce maliny, tak samo warto popijać z jej liści herbatki. Dobrym rozwiązaniem jest również wybieranie tych, na które składają się suszone zarówno owoce, jak i liście, gdyż mają one wtedy jeszcze szersze spektrum właściwości.

Do jednych z najważniejszych właściwości herbatki malinowej jest jej wpływ na gruczoły potowe oraz działanie rozgrzewające – dzięki nim sprawia ona, iż bardziej się pocimy, a więc idealnie sprawdza się w przypadku leczenia przeziębień. Poza tym:

– ma działanie antybakteryjne;
– działa przeciwzapalnie;
– łagodzi objawy biegunki.

O bogactwie właściwości malin świadczy nie tylko fakt, iż od pokoleń wykorzystywane są w praktykach medycyny ludowej, ale również to, że nawet dziś produkuje się na ich bazie wiele leków (np. syropy czy tabletki moczopędne).


Zostaw swój komentarz

Wszelkie prawa zastrzeżone © Ciasna Kuchnia 2011 - 2015

Durszlak.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów zBLOGowani.pl