Zupa marchewkowo-pomarańczowa stanowi idealny posiłek na gorące dni. Zupa jest szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna. Kwaskowaty ser feta i świeży estragon dodają jej aromatu, a sok ze świeżych pomarańczy dopełnia to danie.

Smaczna zupa marchewkowo-pomarańczowa

Zupa marchewkowo-pomarańczowa jest szybkim daniem, które można przygotować z niewielu składników, a jej smak pozostaje w pamięci na długo. Sposób przyrządzenia jest równie łatwy.

Cebulę, czosnek i marchew należy drobno posiekać. Warzywa podsmażamy i jesteśmy już w połowie drogi. Do zarumienienia użyliśmy oliwy z papryczką chili przez co zupa nabrała wyrazistego, pikantnego smaku. Nie każdy jednak lubi pikantne dania, dlatego można użyć zwykłej oliwy, która doskonale spełni swoją funkcję. Do całości należy dodać bulion i świeżo wyciśnięty sok z pomarańcz. Dzięki niemu zupa przestaje być mdła i nabiera ciekawego posmaku.

Danie zawdzięcza swoją konsystencję ziemniakom. To dzięki nim zupa staje się kremowa i bardziej syta.  Całość podkręca świeży estragon i otarta skórka z pomarańczy. Estragon jest ziołem rzadko używanym w naszej kuchni, jednak warto go spróbować. Lekko słodki smak przełamuje kwaskowaty ser feta, który zarówno dodany jest do gotowania, jak i służy do posypania. Całość zdobimy listkami estragonu i gotowe 🙂

Tę zupę można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni. Tuż przed podaniem wystarczy dodać fetę. Zupę można również zamrozić, dzięki czemu będziemy mogli szybko powrócić do jej wyjątkowego smaku.