Jakiś czas temu, od jednej z osób śledzących nas profil (Marta – serdecznie Cię pozdrawiamy!), otrzymaliśmy prośbę by na Ciasną Kuchnię wrzucić przepis z wykorzystaniem kurczaka i ananasa. Plasterek ananasa, rzucony na zgrillowaną lub uduszoną pierś z kurczaka wydał mi się zbyt oczywisty… Kurczak z ananasem od Ciasnej Kuchni musiał być inny.

Nasz kurczak z ananasem

Jak sprawić by kurczak z ananasem nie tylko smakował, ale też wyglądał znakomicie? Dobra marynata i niestandardowe połączenie ananasa i kurczaka – taka była pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy. Oliwa z oliwek, bazylia, czosnek, pieprz ziołowy i sól. Mięso kurczaka, wysmarowane taką mieszanką i pozostawione na kilka godzin, przechodzi wszystkimi aromatami i pachnie niesamowicie. Sprawa marynaty rozwiązana.

Zrobienie nacięcia w piersi kurczaka, obsypanie środka serem grana padano, ułożenie w nim cienkich plasterków ananasa, a następnie zamknięcie tego wszystkiego w mięsie stanowiło odpowiedź na ciekawe podanie dania.

Samo mięso na talerzu nie wystarczy. Pomysł na guacamole przyszedł mi do głowy jako pierwszy i od razu wiedziałem, że będzie to strzał w dziesiątkę. Awokado, kolendra, czosnek, pomidory oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszane i gotowe.

Kurczak z ananasem i guacamole podałem z kaszą gryczaną białą, którą połączyłem z drobno posiekanymi zielonymi oliwkami oraz suszonymi pomidorami. Przygotowanie tego dania zajęło około 50 minut.

Open modal