Danie na dzisiaj to królik w sosie paprykowym. Królik delikatny aromatyczny, podany z sosem paprykowym. Rozkosztujcie się, bo warto.

Inne wersje dań z królikiem

Świetnie smakuje także królik w śmietanie, w aromatycznym sosie lub w marynacie. Jedną z lepszych opcji są polędwiczki z królika oraz królik w winie. Przed przygotowywaniem dania z królika warto pamiętać o skomponowaniu dobrej marynaty i o pozostawieniu w niej mięsa na kilka godzin. Do marynaty można użyć wywaru (warzywnego, mięsnego) lub wina (najczęściej białego, wytrawnego). Przyprawy, które wybieramy do marynaty to kwestia naszej wyobraźni i kulinarnych upodobań.

Dania z królika są delikatne, bogate w cenne składniki odżywcze, a jednocześnie pełne smaków. Mięso jest lekkostrawne, o niskiej zawartości cholesterolu. Zalety smakowe i zdrowotne tego mięsa coraz częściej docenia się w kuchni.