Delikatne i rozpadające się pod naciskiem widelca mięso z kaczki, podane z sosem z granatów, duszonymi warzywami oraz sałatką z rukoli oraz suszonymi pomidorami.

Kaczka w sosie z granatów

Mięso kaczki, które leżakuje 24 godziny w lodówce w winie i przyprawą do piernika musi smakować wyśmienicie. Dłuuuugie duszenie w niskiej temperaturze powoduje, że mięso jest kruche i delikatne. Taka kompozycja zestawiona została z duszonymi warzywami. Słodkie i miękkie warzywa pachnące ziołami idealnie się komponują z kaczką w sosie z granatów.

Sos z granatów robimy sami! Najlepszy domowy sposób uzyskania soku z granatów znaleźliśmy na alemeksyk.eu.

Jako sałatkę podaliśmy rukolę z suszonymi pomidorami, z dodatkiem sera grana padano oraz mieszanki octu balsamicznego, sosu sojowego i odrobiny oliwy z oliwek.