Dorsz z caponatą to danie, które koniecznie należy spróbować.  Ten rodzaj ryby często pojawia się w naszej kuchni. Ponieważ sam w sobie smak fileta z dorsza nie należy do najbogatszych, to podkręciliśmy go poprzez zestawienie z lekką, świeżą i chrupiącą caponatą.

Pieczony dorsz z orzechową caponatą

Swój ciekawy smak ryba zyskała dzięki marynacie. Sos sojowy, oliwa i miód nadały jej lekkiego i wyraźnego smaku. Filet pieczony był w piekarniku, przez co nie wysuszył się i nie pokruszył, jak to czasem zdarza się na patelni. Do ryby jako dodatek został przygotowana caponata. W jej skład wchodził upieczony bakłażan i pieczona papryka. Dodatkowo cebulka i czosnek sprawiły, że warzywa nabrały charakterystycznego posmaku. Całość dopełniła świeża mięta skropiona oliwą i sokiem z limonki.

W przepisie pojawiła się również rukola. Nie mogło jej zabraknąć. Nie była una użyta w trakcie gotowania, ale została podana wraz z całym daniem, dekorując talerz. Rukolę myjemy i osuszamy, a następnie układamy na rybie. Dzięki temu całość nabiera świeżego wyglądu.

Filet z dorsza nie musi być nudnym daniem. Wykonując go w ten sposób na pewno nie będzie.